Pivní kultura v České republice je na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury. A to je předpoklad nutný k tomu, aby se dostala na světový seznam UNESCO. Podle ministerstva kultury, které o zapsání na seznam rozhoduje, je česká hospoda a vše s ní spojené fenomén, který nemá ve světě obdoby. Ale ne všichni jsou z velebení pivní kultury nadšeni.
Hospody v Liberci, Praze i Hradci Králové. Vznikají tam přátelství, rozvijí se diskuze a rodí se zajímavé nápady. "Do hospody se chodí odjakživa popovídat si se známými. A probrat všeobecné věci, politiku, práci. A odpočinout si trošku," popsal jeden ze štamgastů. "U toho stolu si je každý rovnocenný a je jedno, jestli je to zedník nebo právník," dodal další.
Českou pivní kulturu ministerstvo kultury zařadilo na seznam našeho nemateriálního kulturního dědictví. "Říkáme – to je to, co nás spojuje u jednoho stolu. V restauracích se schází lidé různých generací, profesí," řekl předseda Českomoravského svazu minipiovovarů Michal Voldřich.
V Česku je 560 pivovarů a každý Čech vypije zhruba 130 litrů piva ročně. Obliba tradičního ležáku ale klesá a hosté si častěji vybírají piva nealkoholická nebo ovocná. Kořeny pivovarnictví v tuzemsku přitom sahají až do středověku. I vaření zlatavého moku k pivní kultuře patří.
I když pivní kultura se v průběhu let mění, to nejdůležitější prý zůstává. "To jádro, že vytváří a udržuje sociální vztahy mezi lidmi, to s největší pravděpodobností bude trvat dále. Určitě se budou měnit ty projevy. Dostávají se sem nové typy piv, variabilita restauračních zařízení, nealkoholická piva," vysvětloval sociolog Jiří Vinopal.
Hospodská kultura je ale spojena i s řadou negativních věcí a alkoholismem. Podle odborníků je tak důležitá přiměřenost. "Příliš mnoho piva se pak obrátí v kontraproduktivní tlachání. Pak už je to opravdu škodlivé," uvedl adiktolog Ivan Douda. Česká pivní kultura teď má ambici zapsat se i do světového dědictví UNESCO.
pvl, TN.cz