Experti ochutnávali mražené pizzy z českých obchodů. Rozhodli, která je nejlepší

před 1 měsícem 10

Když v Česku dostane někdo chuť na pizzu, nemusí kvůli tomu navštívit speciální restauraci. V supermarketech sežene tuto italskou specialitu i mraženou, a to hned několik druhů. V jaké kvalitě se tento polotovar prodává, otestovala redakce pořadu Na vaší straně.

Mražené pizzy mají rychle a levně zahnat hlad. Často ale pod jejich obalem tiká tuková časovaná bomba v podobě nadbytku kalorií, soli a umělých přísad. I tak se jen těžko najde někdo, kdo si na mražené pizze aspoň jednou nepochutnal. A protože Češi milují hlavně šunkové, testoval se právě tento druh.

Osm různých mražených pizz ze supermarketů, dvanáct degustátorů a profesionální šéfpizzař. Ti všichni vybírali ten nejlahodnější kus z následující nabídky: Pizza Don PeppeŠunková pizza nejnižší cenové kategorieTesco pizza specialeGiuseppe Pizza od doktora Oetkera, Steinofen pizza z KauflanduBilla Prosciutto, Pizza Numero Uno z ItálieTrattoria Alfredo z Lidlu.

​Redakce je všechny svěřila do rukou odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Specialisté nejdříve testovací vzorky takzvaně zakódují, to znamená, že jim přidělí číslo. Předehřátá trouba v laboratorní kuchyni pak pizzy postupně rozpékala.

Odborníci hodnotili těsto, slanost a ingredience

"Podíváme se na jeho kvalitu. Je důležité říci, že neexistuje jeden jediný pravý italský recept na pizzu, liší se tvarem i tloušťkou těsta. Ten neapolský typ má vyšší těsto, římský zase tenčí. Rozpuštění šunky, její množství, hodnotit budeme i její kvalitu. Jestli není plná škrobu, jiných látek, jestli je to čistá svalová bílkovina. Budeme hodnotit rajčatový základ sugo, jeho kvalitu. Další ingredience, bylinky, okořenění, slanost, ta by měla být optimální," vysvětlil Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.

​Podle jeho slov kvalita jednotlivých vzorků není špatná. "Je ale rozdílná. Jsem u pátého vzorku, v těstě, konzistence šunky, slanost je u všech vyvážená, nejsou ani příliš tučné, akorát ten obsah šunky je dost rozdílný... Zrovna mám výkroj, kde se šunka neobjevuje, a měla by tam být," upřesnil Doležal.

Degustátoři byli k jednotlivých kouskům nekompromisní. "Některé vzorky jsou chutné, některé jsou problematické. Vidím rozdíl v textuře, malém obsahu šunky," řekl jeden z nich. Jeho kolegyně s tím souhlasí. "Jsem u sedmého vzorku, vidím velké rozdíly – ve slané chuti, někde jsou viditelné bylinky, paprika, takže ten vzhled je zajímavý, některé odpovídají pizze, jak má vypadat. Jeden kousek mi přišel velmi dobrý, nadýchané těsto, zase mi tam ale přišlo méně šunky. A není tam moc cítit sýr," popsala do té chvíle ochutnané vzorky.

​Mezi porotci byl také šéfpizzař pražské restaurace Pizza Nuova Ladislav Švec. "U vzorků mi chybí fermentace těsta, není lehce stravitelné. Ingredience na tom jsou bídné. Některé kousky se pizze navíc ani nepodobaly," zhodnotil Švec.

Hodnocení    

"Nejhorší známku, takovou průměrnou, školní, od všech dvanácti hodnotitelů, 4,2, získala Pizza FrostFood. Je málo příjemné vůně, má málo šunky. Na předposledním, sedmém místě je Tesco pizza speciale, známka je 3,5 – těsto je poměrně tvrdé, špatně nakynuté, měla menší množství sýra," začal s výčtem hodnocení Doležal.

Hodnocení 3,4 a pomyslné šesté místo dostala Steinofen pizza z Kauflandu. "Je tam výtka, že měla sušší, tužší těsto a málo rajčatového základu. Na pátém místě je pizza společnosti Dr. Oetker – je trochu netypická použitím papriky, možná na úkor šunky, které není tolik. Na čtvrtém místě je pizza Billa Prosciutto. Degustátoři jí vytýkají opět mírně tvrdší, sušší těsto, mírnou pachuť po droždí," pokračoval Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.

Třetí příčku obsadila Trattoria Alfredo z Lidlu. "Pizza má výraznější podíl cibule, ta je z toho i více cítit, možná je to taková slabší výtka. Bylo ale oceněno dobré sugo. Na druhém místě se umístila Pizza Don Peppe, která má křupavý okraj, velký podíl šunky, která je kvalitní. A vítězem se stala pizza značky Italpizza Pizza Numero Uno z Itálie, která získala hodnocení 1,8. Má velmi dobrou texturu těsta, má sugo s vyváženou sladkokyselou chutí, šunka je velmi kvalitní," uzavřel Marek Doležal.

eva, TN.cz

Read Entire Article