Myší trus a špinavé toalety. Inspekce uzavřela desítky podniků

před 3 dny 6

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) může od začátku letošního roku kontrolovat také provozovny, které do té doby zčásti měla pod sebou hygiena. Inspektoři si tak od ledna berou na mušku i restaurace, bistra i výrobny jídel. Za prvních šest měsíců jich pro vážné nedostatky zavřeli několik desítek.

​​V polovině května zástupci SZPI informovali, že inspektoři od začátku roku do té doby navštívili bezmála 11 tisíc provozů a u třetiny z nich našli větší nebo menší nedostatky. Řadu z nich museli dokonce zavřít do doby. Když provozovatelé nebo majitelé zjištěné chyby odstranili, mohli opět otevřít a jejich provozy dál fungují. Tady je výčet některých bývalých provinilců. 

Dočasně musela být uzavřena například výrobna studené kuchyně a občerstvení Ivana Scharhagová ve městě Hrob na Teplicku. Nedostatků tam inspektoři v dubnu odhalili hodně, od všudypřítomného výskytu trusu hlodavců přes plísně na stěnách i na stropě až po výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze nebo v regálech. Inspekci se nelíbilo ani hromadění a nezajištění odvozu potravinářského odpadu.  

​Na podobnou situaci narazily kontroly třeba ve Fotbal Clubu Stochov. "Naši inspektoři zjistili výskyt trusu hlodavců, plísní na stěnách, výrazně zanedbaný úklid, hromadění odpadů, poškození stěn a podlah," popsala v dubnu inspekce na svých stránkách. Restaurace musela být hned po kontrole 9. dubna uzavřena, dveře zákazníkům mohla otevřít až o týden později po odstranění všech závad.

Název Chutné jídlo s.r.o. je lákavý název, mimo zraky hostů to ale už tak dobře nevypadalo. Z restaurace v Sokolově, kterou znají lidé spíše jako Steak Bar George, si odnesli kontroloři dlouhý seznam nedostatků. Kvůli nim provozovna byla od 9. do 11. dubna uzavřena.

Na začátku března musel restauraci na nějakou dobu uzavřít také provozovatel restaurace Hraničná v Kraslicích, soupis nedostatků, na které inspektoři narazili, byl poměrně dlouhý. Od všudypřítomného výskytu trusu hlodavců přes plísně na stěnách i chladicích zařízeních až po výrazně zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze i na stropě .

Na konci února uzavřela SZPI také Bar u Dostyho v lyžařském středisku Plešivec v Krušných horách. Kontrola tam odhalila v baru na podlaze trus nejrůznějších hlodavců a odhalila i díry, kudy se mohla tato zvířata do provozovny dostat.

Zanedbané toalety

Inspektoři vyrazili na kontroly také těsně před začátkem letní sezóny. Tento týden padla jejich volba na občerstvení na nádvoří Horního hradu Haueštejn. Provozovna se stejnojmenný názvem Horní hrad, o.p.s. musela v úterý kvůli množství pochybění a nedostatků zavřít. Kontrola zjistila uvnitř trus hlodavců, plíseň na výrobních zařízeních i na předmětech, výrazně zanedbaný úklid nebo nečistoty na regálech.

​Ve stejný den se už hosté nenajedli ani ve vietnamské restauraci v Praze, která nese název Pho u paní Hoa. Kontrolu zarazily hlavně špatné hygienické podmínky na toaletách, v provozovně nebyl zajištěn navíc přístup teplé vody na mytí rukou. Mezi výčet nedostatků patří dále plíseň v chladicích zařízeních, zanedbaný úklid. špína na podlaze, na stěnách i stropě, poškození podlah. "Hrozilo tam riziko kontaminace potravin kvůli nevyhovujícím prostorům, velikost či uspořádání prostor pro výrobu potravin neumožňuje správnou hygienickou praxi," upřesnil SZIP na svých stránkách.

Dva mimo provoz byl v polovině června obchod v Chebské ulici v obci Luby. Plísně, zanedbaný úklid, poškozené stěny i strop je jen několik položek ze seznamu chyb, na které inspekce přišla. Po dvou dnech, kdy provozovatel zjednal nápravu, prodejna opět přivítala zákazníky.

Read Entire Article