Odbornice dává tipy na zdravé stravování. Svíčková ani rajská nevadí, říká

před 1 měsícem 11

Do pořadu Vizita na TN Live přijala pozvání specialistka na veřejné zdraví Eliška Selinger. Podle Světové zdravotnické organizace trpí více než čtvrtina dospělých Čechů obezitou. Jaká jsou základní doporučení na zdravou stravu? Nejen o to se odbornice podělila.

"Důležité je soustředit se na talíř. Uvědomit si, jak vypadá vyvážený pokrm, a zkusit to vnímat," radí Selinger. "Používáme vizuální pomůcku zdravého talíře. Když si vizuálně představím oběd, zhruba pomyslnou polovinu talíře, úplný základ stravy, by měly tvořit ovoce a zelenina. Tepelně i netepelně upravená nebo syrová," pokračuje.

Podle odbornice se v takovém případě většina lidí lekne, protože si myslí, že budou jíst pouze saláty. "Když si udělám třeba svíčkovou omáčku z kořenové zeleniny nebo rajskou a podobně, tak je to pořád zelenina. Takže uvědomit si, že zelenina a ovoce jsou to hlavní, co bych měla jíst," říká.

Dalším krokem jsou přílohy, mezi které je dle Selinger dobré zařadit i něco celozrnného. "Další čtvrtinu talíře tvoří bílkovina. To je maso, ryby, vejce, mléko a mléčné produkty. Ale i luštěniny, které jsou velmi levným zdrojem bílkovin a zároveň dodávají i vlákninu, která v české stravě taktéž chybí," vysvětluje. Na závěr už chybí jen zdravý tuk v podobě řepkového či olivového oleje.

​"Základem pitného režimu je voda nebo neslazený čaj nebo neslazená káva, když jsem dospělý. Ne sladké limonády nebo už vůbec ne pivo. A tohle je základ, ke kterému bych měla mířit," dodává.

Jak ale Selinger upozorňuje, není dobré přecházet k radikálním změnám. Naopak radí postupný přechod. "Začněme od toho, že si dám pravidlo, že ke každému hlavnímu jídlu, obvykle třikrát denně, sním alespoň kousek něčeho. Je úplně jedno, co to bude, jak to bude upravené, ale alespoň kus ovoce a zeleniny sním. Když už to zvládám v pohodě a nemám s tím problém, přidám i svačiny. A pak začnu zvětšovat porce," uzavírá. Celý díl pořadu si můžete přehrát pod titulkem článku.

TN Live, lv | Text vznikl s přispěním umělé inteligence

Read Entire Article