Odborníci varují před nealkoholickým pivem. Může způsobit zdravotní problémy

před 1 týdnem 4

Nealkoholické pivo bývá mnohdy vhodnou alternativou ke svému alkoholickému protějšku. Odborníci ale upozorňují, že ani tato varianta zlatavého moku není zcela nezávadná. Naopak může pořádně zavařit vašemu zdraví.

Letní počasí přímo vybízí k otevřeným zahrádkám a půllitru toho Čechy tak oblíbeného zlatavého moku – piva. I když se ale chcete vyhnout alkoholovému opojení a sáhnete po nealkoholické variantě, nemusí být zrovna vyhráno. Alespoň co se zdraví týká. Podle odborníků totiž může nealkoholické pivo způsobit hned několik zdravotních problémů.

S takovým tvrzením přišli výzkumníci z Kalifornské univerzity v San Diegu, které citoval portál Mirror. Právě podle nich může nealkoholické pivo člověku pěkně zavařit – a to hlavně v případě, že jej pravidelně konzumuje, zejména pak klasické pšeničné pivo a ochucené ovocnou limonádou. Zvýšit prý může například riziko cukrovky, srdečních potíží, a dokonce může zapříčinit přibírání na váze.

​Studie zkoumala 44 zdravých mužů, kteří po dobu čtyř týdnů denně konzumovali buď dvě lahve nealkoholického piva, nebo vodu. Vědci jim v průběhu výzkumu odebírali krev a posuzovali změny v metabolismu.

Výsledky ukázaly, že muži, kteří pili nealkoholické pivo, měli zvýšenou hladinu inzulínu v krvi, který bývá spojován právě s diabetem 2. typu. Zvýšila se také hladina cukru v krvi spolu s hladinou triglyceridů, který naopak bývá spojován s kardiovaskulárními nemocemi.

Na vině je údajně vysoký obsah kalorií a cukru, který některá nealkoholická piva mohou mít. "Nealkoholická piva získávají na popularitě jako alternativa alkoholických nápojů, přesto jejich metabolické a zdravotní účinky ve srovnání s nulovou konzumací těchto nápojů zůstávají nejasné," uvedli následně vědci.

​Problém je údajně v tom, jak některé pivovary nealkoholická piva vyrábí. Odstranění alkoholu z piva totiž může zapříčinit ztrátu chuti. Sládci proto mnohdy sáhnou po cukru nebo aroma, aby chuť nealkoholického piva zlepšili. Některé varianty ale následně obsahují více cukru než jejich alkoholické protějšky.

Podle portálu Integris Health je ale i navzdory vyššímu obsahu cukru a kalorií nealkoholické pivo stále lepší variantou než pivo s obsahem alkoholu. "Alkohol je toxin, takže jakýkoliv způsob, jak omezit množství alkoholu v těle, je zdravější volbou," uvádí. Přechod z alkoholického na nealkoholické pivo navíc údajně může pomoci s problémy se spánkem.

Studentky univerzity v Olomouci vaří vlastní pivo. Má růžovou barvu (4/2025):

TN.cz

Read Entire Article