Prskavec se chystá na novou sezónu. Ve výkonech mu pomáhá i jeho vlastní káva

před 1 měsícem 9

Vodní slalomář Jiří Prskavec už v úterý odlétá do Paříže na mistrovství Evropy. Začátek měl ale hodně netradiční. Musel totiž do nominačních závodů, aby se vůbec v reprezentaci objevil, a to jak na kajaku, tak na kanoi. Do sezóny, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Sydney, má ale připravený speciální trumf. Má svou vlastní kávu. Nejen o ní se rozpovídal v rozhovoru pro TV Nova.

Jak těžká pro vás byla kvalifikace, kterou jste musel tentokrát jet i v kajaku?

Jsou to čtyři závody ve dvou víkendech, do toho jsem jel dvě kategorie, takže fyzicky to bylo hodně těžké zvládnout. Na tom kajaku jsem cítil, že jsem 40 minut předtím jel už jedno finále. Bylo znát, že ruce jsou unavené. O to víc si vážím toho, že jsem to risknul a že jsem si vybojoval obě místenky. Byl jsem opravdu hodně unavený.

Jak náročné pro vás byly nominační závody psychicky?

Psychicky je to samozřejmě taky strašně náročné. Psychika je extrémně důležitá i třeba u Světového poháru a já už si na to nějak zvykl. Člověk samozřejmě musí rychle přeladit, ale nějakým způsobem s hlavou umím pracovat.

Jaká byla příprava na sezónu? Byl tam čas na dovolenou?

Moc ne. Ale přípravu v Livignu jsem bral jako dovolenou. I když nevím, jak to měla rodina. Myslím si ale, že si tam taky užila. Austrálie je svým způsobem také takový odpočinek, protože tam je celá rodina se mnou. Všechno je to ale v rámci tréninku. Klasická dovolená ale úplně nebyla.

Co si vezmete z loňských sezón do té následující?

Je to vždycky trošku jiné. Na kanoi jezdím plnohodnotně třetím rokem a myslím, že jsem každý rok udělal poměrně velký posun. Nicméně hodně těžko se odhaduje, jak na tom teď jsme. Vypadá to, že česká konkurence šla hodně nahoru, ale otázkou je, jestli my jsme nešli dolu. To se ukáže na prvních závodech, jak jsme konkurenceschopní. Já věřím tomu, že jsem se na singlu zase trošku zlepšil a že na kajaku mám velice dobrou formu, která nebyla úplně vidět na první dobrou, protože to bylo v té únavě.

Která z kategorií u vás hraje prim?

Žádná, mám to 50 na 50. Když jsem vstupoval do nominace, tak jsem se výborně cítil na kajaku a hodně jsem si věřil. I když výsledky na začátku takové nebyly a dařilo se mi víc na kanoi. Trénink jsem měl také 50 na 50 a každá kategorie má něco. Obojí mě baví a právě ta kombinace mě nejvíc naplňuje.

Jaké máte cíle pro letošní sezónu?

Máme dva vrcholy sezóny, mistrovství Evropy v Paříži a mistrovství světa v Sydney v Austrálii. Hlavně na těchto dvou závodech bych rád uspěl. Forma, která teď byla načasovaná na nominační závody, mi snad vydrží do mistrovství Evropy. Pak bude hodně těžká letní příprava a věřím, že v té nejlepší formě budu na mistrovství světa. Budu mít vlastně čtyři možnosti, abych přivezl nějaký pěkný výsledek. Beru to tak, že bych si chtěl celou sezónu vychutnat a dokázat si, že tady pořád jsem a můžu bojovat s těmi nejlepšími. Uvidíme, jak mi to letos půjde.

Reprezentace se hodně obměnila. Co říkáte na ty změny?

Řešil jsem to teď s Gabčou Satkovou a říkal jsem jí, že jsem tu teď o hodně nejstarší. Ona se mi začala smát a slíbila mi, že si se mnou bude chodit povídat. Je fakt, že ten věkový rozdíl je tam teď opravdu velký. V něčem to ale bude příjemné, protože je v reprezentaci spousta lidí, kteří jsou v ní poprvé. V rámci týmu pro ně bude všechno nové a třeba s těmi mladými také trošku omládnu.

Nebudete takovým mentorem reprezentace?

Ve chvíli, kdy za mnou ti mladí přijdou a budou chtít něco vědět, tak já budu moc rád, když jim budu moct poradit a nějakým způsobem pomoct. A to třeba i k tomu, aby nám za čtyři roky přivezli nějaký pěkný kov.

Je pro vás i motivace předvést se před mladými?

Určitě jo. Konkurence doma je dostatečně velká na to, aby nás pořád hnala dopředu, a to jak ty mladé, tak ty staré.

Máte vlastní kávu. Jak celý nápad vznikl?

Kávy vypiji tak dvě denně. Prvně jsme vymysleli název Dopink a mně se to moc líbilo. Já to nikdy moc nepřeháněl s potravinovými doplňky, ale káva byla vždycky mou součástí. A to hlavně od doby, co se narodily děti. Takže takových šest let jsem opravdu kafař. Den bez kávy už si neumím úplně představit. Manželka se hodně věnuje kávě a celé se to hezky navléklo. Máme tři varianty kávy, abychom oslovili co nejvíce publika. Já mám nejraději tu kyselejšího variantu, která asi moc lidem nechutná. Pak máme takový střed, který chutná například mým rodičům, a pak máme nakopávač. To je stoprocentní robusta, která je strašně silná na kofein a mně teda moc nechutná. Pokud se někomu chce ale hodně spát a dá si ji, tak ho probere.

TN.cz

Read Entire Article