Zkažené víno na pultech v Česku. Inspekce ukázala na zdraví nebezpečné lahve, nepijte je

před 8 hodinami 2

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před dvěma závadnými bílými víny. Upozornila na ně na svém webu Potraviny na pranýři. Nevyhovující vína inspekce odhalila v Heřmanově Městci a v Koryčanech na Kroměřížsku.

ČTĚTE TAKÉ: Ryanair plánuje zásadní změnu v odbavování. Raději půjdu pěšky, zuří někteří cestující

Prvním problematickým vínem je veltlínské zelené od vinaře Viktora Juliše. Ve vzorku sudového vína z Heřmanova Městce s číslem šarže 0621/Z inspektoři v lednu naměřili množství kyseliny sorbové výrazně vyšší, než povolují limity. Ačkoliv se kyselina sorbová podle webu Bezpečnost potravin považuje za jeden z nejméně škodlivých konzervantů, který pomáhá potraviny chránit před několika typy kvasinek, bakterií a plísní, ve větším množství může být příčinou velmi nepříjemného zápachu a kazit chuť potraviny.

Kontrolou neprošlo ani víno z prodejny potravin Trung Chién Lé v Koryčanech. Lahev sauvignonu blanc Nobleza původem z Moldavska s číslem šarže L30 19.03.21 měla podle webu Potraviny na pranýři nahnědlou barvu a nevyhovující chuť a vůni. „V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza je vadou, kdy má víno většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem,“ informuje inspekce.

Barva může být ukazatelem jakosti

Pokud má víno „vysokou barvu“, znamená to, že je příliš syté nebo tmavé a neodpovídá smyslovým požadavkům, uvádí web Global Wines and Spirits. Nízká barva naopak znamená příliš světlé víno, které mohlo být vyrobeno z nesprávně ošetřovaných nebo nedostatečně vyzrálých hroznů.

Zatímco víno z Moldavska inspekce zařadila kvůli hnědé barvě a zkažené chuti a vůni do kategorie nejakostních potravin, první ze vzorků klasifikovala kvůli množství kyseliny sorbové jako potravinu nebezpečnou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Levné máslo? Potravináři přišli s novým důvodem, proč to nejde. Nefér příběhy, namítá Výborný

Read Entire Article